Heden heeft in collectie een sprankelend werk van de Japans-Amerikaanse kunstenaar Shinkichi Tajiri (LA 1923-Baarlo 2009). Wie Tajiri’s veelzijdige oeuvre beschouwt, ‘leest’ als het ware zijn enerverende biografie: de worsteling met zijn Japanse en Amerikaanse identiteit en de Tweede Wereldoorlog, maar ook zijn kosmopolitisme en levensdrang. Dit maakt hem tot een ware chroniqueur van de 20ste eeuw
*Ter gelegenheid van zijn 100ste geboortedag wijden de musea Bommel van Dam in Venlo en Bonnefanten in Maastricht tentoonstellingen aan leven en werk van Tajiri.
Roerige jaren
Het roerige levensverhaal van Tajiri start in 1923 in Los Angeles, waar Skinkichi George Tajiri ter wereld komt als vierde zoon van Issei-immigranten. Als Tajiri vanwege de Japanse aanval op Pearl Harbour terechtkomt in een interneringskamp, sluit hij zich al snel aan bij het Amerikaanse leger om in Italië als soldaat te vechten. Bij terugkeer in de Verenigde Staten studeert hij nog enige tijd aan het Art Institute of Chicago, maar vanwege aanhoudende discriminatie besluit hij in 1948 te emigreren naar Europa. Hij kiest voor culturele hot spot Parijs, waar hij studeert bij Ossip Zadkine, Fernand Léger en de Académie de la Grande Chaumière volgt.
Carrière
In Parijs komt de artistieke carrière van Tajiri goed op stoom.
Hij maakt zijn serie hoogpotige krijgers, om zich ‘te zuiveren van de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog.’ En met junksculpturen van afgedankte machines trekt Tajiri niet alleen de aandacht van de Parijse Avant Garde, maar krijgt hij ook wereldwijd erkenning als vernieuwend beeldhouwer.
In 1956 vestigt Tajiri zich in Amsterdam met zijn geliefde, de Nederlandse textielkunstenaar en beeldhouwer Ferdina Jansen. Hij exposeert met CoBrA in het Stedelijk Museum, in Hofwijck Voorburg onder auspiciën van De Nieuwe Ploeg en is medeoprichter van de Groep Amsterdam, de belangrijkste vernieuwers van de naoorlogse moderne Nederlandse beeldhouwkunst.
Ook in Duitsland is Tajiri actief. Hij neemt deel aan Documenta in Kassel en is in de jaren 1969-1989 hoogleraar aan de Hochschule der Künste in Berlijn.
Tajiri wordt vooral bekend met zijn enorme sculpturen in de publieke ruimte, zijn series Knopen, Wachters en gestroomlijnde fantasiemachines.
Art to make you enjoy the upcoming spring
Tajiri brengt zijn drang tot leven tot uitdrukking in de poëtische Zen-tuin ‘Karesansui’ (1995), die hij ontwerpt voor de binnenplaats van Cobra Museum voor Moderne Kunst. En zo komt het motief ‘tuin’ ook terug in ‘My Secret Garden’, het werk in de Hedencollectie dat zo kleurrijk en sprankelend oogt en ons laat verlangen naar de lente.
*Bij Bommel van Dam (Venlo) loopt tot en met 22 maart de jubileumtentoonstelling ‘A Long Homecoming : Een Eeuw Shinkichi Tajiri’
Bij Bonnefanten (Maastricht) is nog tot en met 12 mei te zien ‘Shinkichi Tajiri : The Restless Wanderer’
Beelden aan Zee (Scheveningen) heeft vier sculpturen van Tajiri in de presentatie opgenomen.
Werk van Shinkichi Tajiri bekijken en/of huren? Klik hier