Onze collectie fotografie bevat bijzonder zwart-wit materiaal uit de vorige eeuw, onder andere van Cas Oorthuys (Leiden, 1908 – Amsterdam, 1975). Zijn documentaire fotografie toont ons glasheldere beelden van de arbeidersstrijd uit de jaren ’30, het verzet uit de jaren`40-‘45 en het hoopgevend perspectief van de wederopbouw.
Cas Oorthuys is een politiek betrokken fotograaf. Als lid van de ‘Vereeniging van Arbeiders-Fotografen’ legt hij de armoede, werkloosheid en huisuitzettingen van de jaren ‘30 vast. Hij werkt als fotograaf voor het sociaaldemocratische weekblad ´Wij´ en De Arbeiderspers’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Oorthuys actief in het verzet en maakt hij pasfoto´s voor vervalste persoonsbewijzen. Na een kortdurende detentie in kamp Amersfoort in 1944, gaat Oorthuys ondergronds en sluit hij zich aan bij ‘De Ondergedoken Camera’, een groep Amsterdamse fotografen die met moed en volharding scènes uit de bezettingstijd vastlegt. Oorthuys maakt foto’s van het gewapend verzet, de illegale pers, de hongerwinter en -net na de oorlog- van de Neurenbergprocessen.
De foto ‘Bevrijdingsfeest Amsterdam’ (1945) luidt niet alleen zonniger tijden in, maar ook een wending in Oorthuys’ thematiek. Vanaf nu gebruikt hij fotografie niet meer als politiek wapen, maar kiest hij voor ‘human interest’. Met een humanistische betrokkenheid en een scherp oog voor compositie portretteert hij personen in hun persoonlijke setting, thuis, aan het werk of samen feestvierend. Dat levert zowel ingetogen als uitbundige scènes op van de wederopbouwjaren in Nederland, maar ook in steden als Londen, Parijs en Rome.
Cas Oorthuys volgt de Ambachtsschool, de School voor Bouwkunde, Versierende Kunsten en Kunstambachten en studeert bouwkunde aan de MTS te Haarlem. Samen met schilder Jo Voskuil bestiert hij van 1932 tot 1935 Reclamebureau OV 20. In 1975, kort voor zijn overlijden, ontwerpt hij voor de PTT het ‘Bevrijdingszegel 1945-1975’. Onder andere Rijksmuseum, Fotomuseum Rotterdam en Kunstmuseum Den Haag hebben werk van Oorthuys in collectie. Het Verzetsmuseum wijdde onlangs nog een tentoonstelling aan zijn leven en werk.
Werk van Cas Oorthuys en andere fotografen bekijken en/of huren? Bezoek onze collectie online. Klik hier