Onze collectie biedt niet alleen actuele kunst, maar ook bijzonder werk van een groot aantal Haagse kunstenaars van weleer. Een daarvan is Co Westerik (Den Haag, 1924 - Rotterdam, 2018). Deze representant van de Nieuwe Haagse School wordt gerekend tot de belangrijkste realistisch werkende kunstenaars van na de Tweede Wereldoorlog.
Co Westerik start midden 20ste eeuw zijn carrière in een kunstklimaat dat wordt gedicteerd door de moderne abstracte beeldtaal. Het Realisme lijkt passé, maar voor Westerik zijn oude meesters als Jan van Eyck en Piero della Francesca voorbeelden.
Westerik onderscheidt zich van zijn tijdgenoten met werk dat een uniek vertekend realisme laat zien. Als scherp observator put hij details uit het dagelijks leven van de wederopbouwjaren: een koekje gedoopt in thee, een man in bad, een bril, klok of radio. Als een beeldend equivalent van De Avonden van Gerard Reve, zou je bijna zeggen. Toch wordt het alledaagse bij Westerik nooit ‘gewoon’, omdat hij dit steeds vertaalt in bijzondere scènes die hij op intense wijze -vaak met afwijkend perspectief- ten tonele voert. Ze worden bevolkt door dromerig uit hun ogen kijkende vrouwen en mannen met hun ondefinieerbare emoties, gevangen in het ritueel van hun routineuze handelingen. Een vroeg voorbeeld is ‘De Visvrouw’ (1951), waarvoor hij de Jacob Maris Prijs ontvangt. Het werk roept felle reacties op: de vrouw is veel te plomp weergegeven. Maar Westerik is er de man niet naar om het publiek te behagen.
Westerik, vooral bekend van zijn schilderijen, produceert ook een groot aantal aquarellen, tekeningen, litho’s en etsen. Het overgrote deel van zijn kunstenaarsleven speelt zich af in Den Haag, waar hij lid is van de Posthoorngroep en de groep Verve.
Co Westerik studeert in 1947 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en geeft aan diezelfde academie les in modeltekenen van de late jaren ’50 tot begin jaren ’70. Westerik staat internationaal in de belangstelling en presenteert zijn werk onder andere op de Biënnales van Venetië (1962 en 1982), Parijs (1959 en 1985) en Sao Paulo (1965), in het Stedelijk Museum Amsterdam, het Paleis voor Schone Kunsten Brussel en het Gemeentemuseum (nu Kunstmuseum) Den Haag.
Werk van Co Westerik bekijken? Bezoek onze collectie online. Klik hier