Voor de Paltz Biënnale heeft Mickey Yang de 19de-eeuwse Grand Tour van de Haagse vrijgezel Alexine Tinne opnieuw tot leven gewekt in de installatie ‘Ik ga op reis en ik neem mee’. Te midden van de Soester lariksbossen laat Yang zien op welke curieuze wijze een vrijgevochten mens op ontdekkingstocht ruimte kan innemen.
Grand Tour
In de 18de en 19de eeuw is het in welgestelde kringen gebruikelijk een Grand Tour door Europa en het nabije Oosten te maken. Zo ook de bemiddelde Haagse Alexine Tinne (1853-1869), die haar luxe leventje aan het Haagse Voorhout opgeeft om in Egypte de bron van de rivier de Nijl op te sporen. Een ontdekkingstocht die zij met een verbijsterende overdaad aan huisraad, mensen en dieren onderneemt: 750 personen, 102 kamelen, 30 ezels en 5 honden.
Soest
Mickey Yang werd gegrepen door het levensverhaal van deze eigenzinnige Haagse, die op haar reis akelig aan haar einde komt na een confrontatie met een roversbende. Maar vooral de onwaarschijnlijk omvangrijke entourage die Alexine Tinne op haar tochten meesleepte inspireerde Yang tot deze installatie. Naast een Sfinx van Gizeh, een piramide en lichtgele piepschuimen slapende kamelen, zien we kisten met huisraad en proviand, geweren, een enorme waterkruik en spelende honden. ‘Hoeveel ruimte kan iemand innemen en ten koste van wie?’ is de kritische vraag die Yang heeft willen stellen.
Werk
Mickey Yang zet haar dubbele culturele identiteit -haar ouders komen uit uit Singapore en China- in als basis voor haar werk. Ze verdiept zich in thema’s als collectief geheugen, massacultuur en de soms dweperig-misplaatste omgang van het progressieve Westen met Oosterse spiritualiteit. In haar poëtische installaties combineert ze robuuste materialen als hout en metaal met rook en reflectie, video en geluid. Met een meditatief vakmanschap weet ze het karakter van haar werk volledig te doorgronden.
‘Ik ga op reis en ik neem mee’ is nog t/m 23 juni te zien: Paltz Biënnale, Landgoed Paltz Soest. Yangs beeld voor Alexine Tinne is nog tot 4 augustus te zien bij Beelden in Leiden.
In 2019 was Mickey Yang een van de deelnemende kunstenaars aan de tentoonstelling ‘Haagse Heritage’ bij Heden. Heden heeft werk van Yang in collectie dat beschikbaar is voor verhuur.
Mickey Yang (Eindhoven, 1988) studeerde Fine Arts aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) Den Haag, Graphic Design aan Artez Arnhem en Media Design aan Sint Lucas Boxtel. Ze exposeert in binnen- en buitenland en haar werk maakt deel uit van verschillende bedrijfs- en privécollecties. Haar werk werd bekroond met o.a. de AG-Kunstprijs. Yang woont en werkt in Den Haag en is als gastdocent verbonden aan de KABK.
Werk van Mickey Yang bekijken en/of huren? Bezoek onze collectie online. Klik hier